ЄП закликав запровадити санкції проти «Лукойла» та «Росатома»

Share

Європейський парламент закликав виконавчу владу ЄС затвердити дорожню карту приєднання України до єдиного ринку ЄС, а також прискорити ухвалення десятого пакета санкцій проти Росії, включивши до нього російські компанії «Лукойл» та «Росатом»

Ухвалення відповідної резолюції напередодні саміту Україна-ЄС підтримали 489 євродепутатів, 36 проголосували «проти», ще 49 – утрималися, повідомляє «Бізнес.Цензор» із посиланням на заяву Європарламенту.

«Парламент також закликає накласти санкції на такі компанії, як «Лукойл» і «Росатом», які все ще присутні на ринку ЄС. Посадові особи, причетні до широкого спектра протиправних дій, включаючи примусові депортації та проведення фальшивих референдумів на окупованій українській території, також мають бути піддані санкціям», – наголошується у повідомленні.

У резолюції також повторюються заклики євродепутатів до негайного та повного ембарго на імпорт викопного палива та урану з Росії, а також до повної відмови від газопроводів Nord Stream 1 і 2 у Балтійському морі.

Євродепутати також закликали країни-члени ЄС збільшити та прискорити військову допомогу Києву, зокрема надання зброї, а також політичну, економічну, інфраструктурну, фінансову та гуманітарну підтримку.

«Оцінюючи потреби України у відбудові, резолюція також повторює заклик парламенту використовувати заморожені активи російського Центрального банку, а також активи російських олігархів для фінансування післявоєнної реконструкції», – зазначається у повідомленні Європарламенту.

Євродепутати в ухваленій резолюції також підтверджують свою відданість вступу України до ЄС у майбутньому.

Зокрема, Європарламент закликає «працювати над початком переговорів про вступ і підтримати дорожню карту, яка окреслює наступні кроки, щоб забезпечити приєднання України до єдиного ринку ЄС».

Водночас євродепутати наголошують, що приєднання до ЄС передбачає дотримання відповідних процедур, а також виконання пов’язаних з ЄС реформ і критеріїв вступу.

Вони також запрошують українську владу якнайшвидше запровадити суттєві реформи для ефективного узгодження з критеріями членства в ЄС.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom