Кількість підсанкційних компаній РФ за рік зросла майже вдвічі

Share

На лютий 2023 року під санкціями перебувають 2,9 тис. російських організацій, тоді як до повномасштабного вторгнення в санкційних списках було 1,6 тис. компаній

Про це повідомляють російські медіа з посиланням на дослідження аналітиків, передає «Бізнес.Цензор».

Водночас через дію «правила 50%», коли обмеження поширюються на організації, які більш ніж наполовину афілійовані з компанією, що потрапила під прямі санкції, кількість підсанкційних компаній досягла 9,8 тис.

Понад третину головних підсанкційних компаній зареєстровано у Москві та області – 1,1 тис., у Санкт-Петербурзі та в анексованому Криму – 271 та 150 відповідно.

У галузевому розрізі найбільше постраждали компанії зі сфери наукових досліджень та розробок – 230 юросіб, підприємства оптової торгівлі – 201, фінансові та освітні установи – 152 та 150 відповідно.

Найбільше обмежень діє з боку України – 2373, США – 1744, ЄС – 574, Японії – 428 та Швейцарії – 416.

За даними Центробанку РФ, ключовою проблемою для російського бізнесу стали обмеження на імпорт: погіршення умов транспортування та відмова закордонних компаній постачати сировину, комплектуючі, запчастини та обладнання.

У ЦБ вважають, що проблеми з поставками необхідного імпорту можуть призвести до зниження конкурентоспроможності експорту РФ та обмеження його диверсифікації, навіть за умови розширення доступу до інших експортних ринків.

Під тиском санкцій частина компаній вже припинила експорт або знизила його обсяги як у «недружні» країни, так і на інші ринки через ризики вторинних санкцій.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom