Росія блокує зерновий коридор, експорт падає

Share

Протягом минулого тижня 18 суден експортували з портів Великої Одеси 664 тис.тонн продовольства, що на третину менше обсягів експорту за попередній тиждень

Про це повідомила пресслужба Міністерства інфраструктури.

За даними відомства, 60 тис. тонн пшениці відправлені до Кенії, 56 тис.тонн – до Бангладеш, 60 тис. тонн соняшникової олії – до Індії. При цьому зберігається критично низький показник виходу суден з портів – 2,5 судна на добу. Такий показник фіксувався ще на початку роботи зернової ініціативи, коли обсяги експорту були незначні.

Водночас кількість суден, які проходять інспекцію в Босфорі і отримують дозвіл рухатися під навантаження в українські порти, також не перевищує трьох суден на добу.

Як підкреслили в міністерстві, в Босфорі російська сторона в спільному координаційному центрі продовжує блокувати реалізацію ініціативи і штучно збільшувати чергу судів.

«Станом на сьогодні 117 суден очікують на проведення інспекції в територіальних водах Туреччини (92 – в порти під навантаження, 25 – вже з агропродукцією). За минулий тиждень відбулося тільки 20 інспекцій при мінімально необхідних 84», – йдеться в повідомленні.

Разом з тим гальмується реєстрація суден для участі в зерновій ініціативі: з понад 80 заявлених суден щодня росіяни без пояснення причин реєструють в середньому лише 2-3 судна.

«Ці фактори гальмують реалізацію зернової ініціативи: спостерігаємо зниження обсягів експорту майже на 30% в порівнянні з попереднім місяцем, а значить світ недоотримує агропродукцію в потрібному обсязі. Переважна більшість країн отримують її з величезними затримками за часом через простоїв судів в Босфорі. Очікуємо реакції партнерів по зерновій угоді – Туреччини і ООН», – підкреслили в Мініфраструктури.

Зараз в портах Великої Одеси під обробкою перебуває 21 судно. На них завантажують майже 1 млн тонн української агропродукції.

«Зерновим коридором» рухаються лише три судна під навантаження. За підрахунками відомства, з 1 серпня з портів Великої Одеси вийшли 687 суден, які експортували 18,9 млн тонн українського продовольства в країни Азії, Європи та Африки. За умови стабільного функціонування зернового коридору цей показник мав би становити понад 28 млн тонн.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom