Угорщина блокуватиме санкції проти ядерної енергетики РФ, – Орбан

Share

Угорщина накладе вето на будь-які санкції Європейського Союзу проти Росії, що стосуються ядерної енергетики

Про це заявив прем'єр-міністр країни Віктор Орбан у ефірі угорського державного радіо. За його словами, атомна енергетика не може підпадати під санкції, повідомляє «УНІАН» із посиланням на Reuters.

«Ми не дозволимо реалізовувати план включення атомної енергетики в санкції. Про це не може бути й мови», – сказав прем'єр Угорщини, зазначивши при цьому, що «очевидно, необхідно накласти вето».

Після повномасштабного російського вторгнення Україна закликала 27 країн ЄС включити російську державну атомну енергетичну компанію «Росатом» до санкційного списку. Угорщина блокує такі наміри, оскільки має побудовану Росією атомну станцію, яку планує розширити разом з «Росатомом».

Угорська атомна електростанція «Пакш» має чотири невеликих російських реактора ВВЕР 440 загальною потужністю близько 2000 мегават. Вона виробляє приблизно половину електроенергії в Угорщині, а атомне паливо отримує з Росії.

Згідно з угодою, підписаною в 2014 році з Росією, Угорщина має на меті розширити станцію «Пакш» двома реакторами ВВЕР російського виробництва потужністю 1,2 гігавата кожен.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom