НБУ погіршив прогноз зростання ВВП у 2023 році до 0,3%

Share

Відновлення економіки України перервалося внаслідок російських терактів проти енергетичної інфраструктури. Країна повернеться до стійкого економічного зростання в 2024-2025 роках

Про це йдеться в прогнозі Національного банку України, передає прес-служба регулятора.

За даними НБУ, внаслідок енергетичного терору з боку Росії спад ВВП України в четвертому кварталі 2022 року поглибився до 35% у річному вимірі.

«Підприємства торгівлі та сектору послуг доволі швидко адаптувалися до відключень електроенергії. Обмеженим був вплив і на аграрний сектор. Натомість значних втрат випуску зазнала промисловість, зокрема, металургія», – сказано в повідомленні.

Водночас завдяки кращим результатам третього кварталу та швидкій адаптації частини бізнесу й населення до нових умов оцінку падіння реального ВВП у 2022 році поліпшили до 30,3%.

Національний банк очікує незначного зростання реального ВВП у 2023 році – на 0,3%.

«Погіршення прогнозу порівняно із жовтневими оцінками зумовлене насамперед наслідками енергетичного терору, а також переглядом основного припущення щодо тривалості збереження безпекових ризиків. Останнє матиме наслідком відтермінування повноцінного розблокування портів, що стримуватиме потенціал відновлення експорту. Крім того, унаслідок накопичення проблем, пов’язаних із проведенням посівної та збиральної кампаній в умовах війни, меншими, за оцінками Національного банку, будуть і врожаї цього року», – сказано в повідомленні.

Водночас у прогнозі припускається, що протягом 2023 року вдасться уникнути значних додаткових руйнувань енергетичної інфраструктури, а бізнес і влада вживатимуть ефективних заходів для нівелювання наслідків уже зруйнованих потужностей.

«Зниження безпекових ризиків разом із поновленням повноцінної роботи портів, збільшенням врожаїв, поступовим відновленням виробничих потужностей, налагодженням логістики та пожвавленням внутрішнього попиту, у тому числі завдяки поверненню вимушених мігрантів, сприятимуть зростанню економіки у 2024–2025 роках. Вагому роль надалі відіграватиме також м’яка фіскальна політика. Завдяки всім цим чинникам у 2024 році реальний ВВП України зросте на 4,1%, а в 2025 році економічне зростання прискориться до 6,4%», – прогнозує регулятор.

Обмежені можливості експорту, значна кількість вимушених мігрантів за кордоном та значні потреби економіки в імпорті для відбудови визначатимуть високий рівень дефіциту поточного рахунку в наступні роки, додали аналітики.

У НБУ додали, що правління Національного банку ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 25% річних, а також продовжити підвищення нормативів формування банками обов’язкових резервів.

«Це сприятиме подальшому зростанню привабливості гривневих активів, підтриманню курсової стабільності та поступовому зниженню інфляції», – сказано в повідомленні.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom