Глобальна економіка пройде «найнижчий рівень» у 2023 році, – МВФ

Share

Глобальна економіка подолає найнижчий рівень у 2023 році та почне рухатися вгору, хоча й не надто швидко

Про це під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі сказала директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва, передає «Укрінформ».

«Це правда, у наших економічних прогнозах ми очікуємо, що цього року зростання продовжить сповільнюватися. Але оскільки на початку року ми прагнемо гарних новин, то вони також є: ми очікуємо, що у 2023 році показник зростання пройде найнижчий рівень, іншими словами, почнеться процес, у якому ми рухатимемося вгору, а не вниз», – зауважила глава МВФ.

Вона пояснила, що означає «найнижчий рівень». Так, за її словами, в 2021 році, коли в умовах пандемії з’явилися вакцини, виник оптимізм, що COVID-19 почав відступати. За підсумками того року глобальне зростання сягнуло 6,1%. Однак на початку 2022 року новий штам Омікрон нагадав усім, що пандемія нікуди не зникла. Крім того, 24 лютого Росія розпочала повномасштабну війну проти України, що різко уповільнило світову економіку. Отже, 2022 рік був завершений зі зростанням на рівні 3,2%, що удвічі повільніше, ніж попереднього року.

«Зараз, у 2023 році ми очікуємо, що зростання сповільниться приблизно до 2,7%», – пояснила Георгієва.

За її словами, нинішнього року зберігатимуться три глобальних виклики. По-перше, це продовження війни РФ проти України, яка впливатиме на довіру споживачів та впевненість бізнесу, особливо в країнах Європи. По-друге, це криза вартості життя та зростання інфляції. Й, по-третє, підвищення відсоткових ставок за кредитами до рівня, якого не було протягом десятиліть, що також сприятиме уповільненню світової економіки.

У цьому зв’язку глава МВФ наголосила на необхідності об’єднати спільні зусилля, а не піддаватися силам, які прагнуть роз’єднання. Для цього необхідно насамперед забезпечити більш надійну роботу ланцюгів поставок та не дозволити статися спаду в глобальній торгівлі.

«Інтегрована глобальна економіка послужила нам усім гарну службу. В результаті цієї інтеграції за останні 30 років світова економіка зросла втричі», – зазначила Георгієва.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom