Болгарія планує взяти під контроль НПЗ російського «Лукойлу»

Share

Болгарія може взяти на себе управління нафтопереробним заводом російської компанії «Лукойл» Neftochim Burgas на термін до одного року

Відповідне рішення ухвалили законодавці 13 січня під час голосування, спрямованого на захист критичної інфраструктури та забезпечення поставок палива для балканської країни, передає «Бізнес.Цензор» із посиланням на Reuters.

Нафтопереробний завод із потужністю 196 тис. барелів на день, найбільший виробник палива в Болгарії, перейшов на переробку лише російської сирої нафти після того, як країні надали виняток із заборони Європейського Союзу на імпорт російської нафти через вторгнення Росії в Україну.

Відповідно до виключення до кінця 2024 року, з 5 лютого НПЗ не може експортувати паливо та нафтопродукти – за винятком поставок в Україну. Нафтопереробний завод також може експортувати побічні продукти, які не можуть безпечно зберігатися в Болгарії та можуть становити небезпеку для навколишнього середовища.

«Лукойл Нефтохім» раніше заявляв, що може бути змушений припинити роботу, якщо не зможе експортувати свою продукцію.

Згідно із законодавчими змінами Болгарії, схваленими 141 голосом проти 24, міністр економіки може призначити спеціального торгового представника, щоб взяти на себе операційний контроль над нафтопереробним заводом, якщо є загрози національній безпеці або постачанню критично важливих ресурсів.

Спеціальний представник також може бути призначений, якщо НПЗ порушує правила конкуренції або санкції Європейського Союзу.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom