Молдова відкрила доступ до віртуального реверсу газу через Україну

Share

Уряд Молдови схвалив зміни до законодавства, що відкривають можливості усім компаніям користуватися послугою backhaul (віртуальний реверс) у точці з’єднання ГТС Молдови та України

Завдяки цьому для українських замовників послуг відкривається можливість купувати газ з LNG-терміналів у Греції та Туреччині або газ азербайджанського видобутку, передає «Бізнес.Цензор» із посиланням  на «Оператора ГТС України».

Раніше цей механізм використовувався переважно замовниками із самої Молдови.

Водночас для іноземних компаній, це рішення відкриває можливість зберігати газ, доставлений в LNG-термінали у Греції чи Туреччині, в українських підземних сховищах.

«Це важливе рішення і для безпеки постачання та розвитку ринку газу України, і для планування довгострокового бізнесу всього регіону з використанням інфраструктури Молдови. Воно без сумніву сприятиме безпеці постачання газу в країни Центрально-Східної Європи», – повідомила директорка з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями Оператора ГТС України Ольга Бєлькова.

У листопаді минулого року «Газпром» погрожував зменшити постачання газу до Молдови через про «осідання» в Україні російського газу, призначеного для постачання молдовським споживачам за контрактом з «Молдовагазом». «Оператор ГТС України» тоді відкинув звинувачення «Газпрому», пояснивши, що претензії російського монополіста пов'язані із запуском Молдовою віртуального реверсу на українсько-молдовській точці з'єднання Гребеники.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom