НБУ вчергове закликав міжнародні банки вийти з російського ринку

Share

Національний банк України наголосив на недопустимості співпраці міжнародних банків з Росією та Білоруссю і закликав їх виконати свої обіцянки та остаточно вийти із ринку країн-агресорів

Звернення спрямовані на адресу Raiffeisen Bank International, Intensa Sanpaolo, OTP Bank, ING Bank, Credit Agricole, «дочки» яких у Росії надають кредитні канікули для росіян, що воюють в Україні, повідомляє прес-служба НБУ.

Нацбанк зазначив, що раніше вже проводилися зустрічі з керівництвом та акціонерами вказаних груп, у межах яких НБУ запевнили, що вони «продовжують вивчати всі стратегічні варіанти майбутнього їх бізнесу в Росії, включно з варіантами виходу з цього ринку».

«Оцінюючи ситуацію на одинадцятому місяці війни, Національний банк констатує відсутність прогресу на шляху прийняття остаточних рішень щодо виходу з російського ринку. Вважаємо це неприпустимим», — зазначили в НБУ.

У Нацбанку наголосили, що банки залишаються активними учасниками банківського ринку РФ, конкуруючи за збільшення кредитних портфелів.

«У своїх матеріалах банки відкрито використовують назви «ЛНР» та «ДНР» як окремих суб'єктів, фактично толеруючи зухвале порушення Росією міжнародного права. Публічно ще раз звертаємося до керівництва міжнародних банківських груп — залишаючись в Росії, ви обрали підтримку агресора та його воєнних злочинів», — йдеться в повідомленні НБУ.

Тому Національний банк звернеться із запитами до відповідних урядів і регуляторів для ініціювання відповідної реакції на дії міжнародних фінансових груп.

«Щодня ми підбиваємо невтішні підсумки втрат, які принесла нашій країні війна. Щоранку розпочинаємо день з хвилини мовчання, згадуючи загиблих. У той час, як бізнес, який залишився у РФ, підсумовує та підраховує. Міжнародні банки повинні нарешті реалізувати рішучі заяви, зроблені майже рік тому, та вийти із ринку зануреної по лікті в кров українців Росії. Дотичність поважних європейських компаній до економіки країни-терориста — отруйна. Війна — це час обирати між прибутком та гідністю», — зазначив голова НБУ Андрій Пишний.