Фінляндія тестує власний LNG-термінал замість російського

Share

У Фінляндії почалася тестова подача газу з плавучого терміналу зрідженого газу Exemplar

Як повідомила фінська національна газова мережева компанія Gasgrid Finland, перші молекули газу були успішно подані з LNG-терміналу до фінської газової мережі в ніч із 29 на 30 грудня, передає Інтерфакс-Україна.

Комерційний розподіл газу може розпочатися приблизно в середині січня, заявив генеральний директор компанії Оллі Сіпіля.

Плавучий термінал зрідженого природного газу Exemplar, який має замінити імпорт газу до Фінляндії через трубопровід з Росії, прибув у глибоководний порт Інкоо 28 грудня.

Десятирічний договір оренди терміналу Exemplar фінська національна газова мережева компанія Gasgrid Finland підписала з американською компанією Excelerate Energy ще у травні. Загальна вартість контракту 460 млн євро, або близько 126 тис. євро на добу. Регазифікований газ трубопроводом Balticconnector надходитиме також до Естонії.

Наприкінці травня російський «Газпром» припинив експорт газу до Фінляндії трубопроводом, оскільки фінська державна газова компанія Gasum відмовилась виконувати вимоги російської сторони про перехід на нову систему оплати газу в рублях.

Водночас Фінляндія продовжувала імпортувати скраплений газ з Росії через LNG-термінал у порту міста Уура, який на 51% належить російській компанії «Новатек». Решта 49% належать російському «Газпрому».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom