З початку року кількість замовлень на будівництво LNG-танкерів зросла на 63%

Share

У січні-листопаді 2022 року кількість нових замовлень на будівництво танкерів для перевезення скрапленого газу збільшилася у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 63% – до 162

Про це свідчать дані VesselsValue, передають «Порти України».

Загальна вартість замовлень на будівництво нових газовозів, розміщених цього року, зросла на 87% і становила $33,7 млрд.

Трохи більше чверті замовлень розмістили японські компанії, включно з MOL, NYK та Meiji Shipping Group, які підписали 44 контракти на нові газовози на суму $30,3 млрд.

Південна Корея із 28 замовленнями у 2022 році перебуває на другому місці, за нею іде Греція – 21 замовлення.

Найбільшим власником газового флоту залишається японська група MOL, яка володіє 38 танкерами вартістю $6,2 млрд. За даними VesselsValue, протягом року MOL замовила ще 19 великих СПГ-танкерів потужністю 174 тис. кубометрів, що є другою за величиною кількістю замовлень окремою компанією-судновласником. Першою стала компанія NYK, яка замовила 20 суден.

У 2022 році південнокорейські суднобудівники зіткнулися з рекордним попитом на СПГ-танкери. Основна частка цих договорів враховує замовлення, отримані від учасників проєкту виробництва газу North Field в Катарі.

Китайські суднобудівники відстають від своїх корейських конкурентів і на тлі рекордного попиту продовжують збільшувати свої будівельні можливості, знання та досвід у сегменті будівництва сучасних газових носіїв.

За даними Clarksons, китайські корабельні у цьому році отримали 45 замовлень на СПГ-танкери на суму близько $9,8 млрд, що приблизно в п'ять разів перевищує вартість замовлень, розміщених у 2021 році. Більше того, до кінця листопада портфелі замовлень китайських суднобудівників на газовози зросли з 21 до 66, що становило 21% світових замовлень на суму близько $60 млрд.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom