Посол назвав найбільшу перепону в роботі зернового коридору

Share

Найбільшою перепоною в роботі «зернових коридорів» є затягування інспекцій кораблів з боку російських представників

Про це заявив посол України в Туреччині Василь Боднар в інтерв'ю «Радіо Свобода».

«Кораблі заходять в Мармурове море, очікують інспекції. Інспекція в складі восьми осіб (по дві особи кожного з учасників самого процесу: тобто це турецька сторона, ООН, українські спостерігачі, російські) заходять на корабель, перевіряють його документи. Він заходить у Чорне море, а потім у нашому порту завантажується. На зворотній дорозі він також підлягає перевірці в спеціально відведеному місці при проходженні Босфору. Найбільша проблема, яка зараз є, то це затягування інспекціями з боку російської сторони», – пояснив він.

Також, за словами посла, Україна вже зібрала достатньо доказів того, що Росія викрала частину української продукції з окупованих територій Запорізької та Херсонської областей.

«Це було 18 кораблів, які були залучені до процесу нелегального вивозу зерна з території Криму. Ми довели, що це не російське зерно, це крадене зерно, що кораблі нелегально виходять з закритих портів. А, відповідно до турецького законодавства, всі порти Криму, у тому числі і порти, які окуповані під час цієї агресії, закриті для заходу будь-яких турецьких суден. Тому все, що ходить, це – або російські судна, або сирійські. Звичайно, я думаю, по них будуть окремі рішення про їх арешт чи затримання у тих місяцях, де це можна буде зробити», – наголосив Боднар.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom