Росія вилучає з Фонду національного добробуту $4-5 млрд щомісячно, – Свириденко

Share

За підсумками року падіння ВВП держави-агресора спостерігається на рівні 4,5 – 5%. Цього недостатньо, проте з початку 4-го кварталу чітко простежуються ознаки фінансового стресу російської економіки

З жовтня Росія почала значні вилучення з Фонду національного добробуту для поповнення бюджету – на рівні $4-5 млрд щомісячно, наголосила міністерка економіки України Юлія Свириденко, передає прес-служба відомства.

«Санкції лише в поєднанні з військовими діями можуть дати достатній ефект. Ми вже чітко простежуємо ознаки фінансового стресу держави-терориста. Це і вилучення на користь бюджету коштів з Фонду національного добробуту, і вилучення $20 млрд з «Газпрому» через спеціальний податок, і незаплановане залучення коштів на внутрішньому ринку», – зазначила Свириденко.

Вона додала, що за підсумками 2023 року російська економіка скоротиться на 5,6%. Зокрема, найбільш очікуваним буде обвал прибутку від експорту нафти і газу. Наступного року обвал прибутку від експорту нафти і газу може скласти більш ніж на 50% через ембарго ЄС на сиру нафту та нафтопродукти, Price Cap на нафту тощо.

Очікується, що доходи Росії впадуть нижче критичного рівня в $40 млрд на квартал. Україна працює над тим, щоб гранична ціна на нафту якнайшвидше була знижена до $35 за барель.

«Сподіваємось, що такі заходи унеможливлять або значно ускладнять ведення агресії проти України або інших держав. З нашої точки зору санкційний тиск на державу-терориста має кілька завдань: суттєво обмежити економічні та технологічні можливості Росії вести війну проти України, покарання фізичних осіб, причетних до розв'язання війни, а також попереджувальні заходи для фізичних осіб, які сприяють функціонуванню злочинного режиму», – підкреслила Свириденко.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom