Рада ЄС затвердила обмеження цін на газ

Share

Рада ЄС офіційно ухвалила постанову, що встановлює механізм корекції газового ринку для захисту громадян та економіки від надмірно високих цін

Відповідне рішення ухвалили напередодні за письмовою процедурою, передає «Бізнес.Цензор» із посиланням на повідомлення Ради ЄС.

Регламент буде опублікований в Офіційному журналі ЄС і набуде чинності 1 лютого 2023 року. Положення, пов’язані з обмеженням цін, набудуть чинності 15 лютого наступного року.

«Регламент має на меті обмежити епізоди надмірних цін на газ в ЄС, які не відображають ціни на світовому ринку, одночасно забезпечуючи безпеку енергопостачання та стабільність фінансових ринків», – зазначається у повідомленні.

Минулого тижня країни Євросоюзу за підсумками тривалої дискусії досягли згоди про обмеження ціни на природний газ на рівні 180 євро за МВт-год (близько $1900 за тисячу кубометрів) з 15 лютого.

Механізм корекції ринку буде автоматично активований, якщо відбудеться наступна «подія корекції ринку»:

ціна біржового контракту на газ на місяць наперед на хабі TTF перевищуватиме 180 євро за МВт-год протягом трьох робочих днів;

ціна контракту на місяць наперед на TTF на 35 євро перевищуватиме за базову ціну на СПГ на світових ринках за ті ж три робочі дні.

Механізм застосовуватиметься з 15 лютого 2023 року. Агентство співробітництва регуляторів енергетики (ACER) постійно контролюватиме ринки, воно ж повідомлятиме про запуск механізму корекції ринку.

Поки механізм обмеження цін буде активним, операції щодо ф’ючерсів на природний газ за ціною вище так званого «ліміту динамічних ставок», будуть заборонені.

Водночас Єврокомісії надається право деактивувавти механізм обмеження цін на газ у будь-який час, зокрема, у ситуації, коли постачання газу буде недостатньо для задоволення попиту, у випадку ризиків для безпеки енергопостачання, фінансової стабільності, потоків газу всередині ЄС або ризиків збільшення попиту на газ.

Механізм корекції ринку буде призупинено, зокрема, якщо попит на газ зросте на 15% за місяць або на 10% за два місяці, суттєво зменшиться імпорт СПГ або суттєво знизиться обсяг торгівлі на TTF порівняно з тим же періодом минулого року.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom