Країни ЄС домовилися про обмеження цін на газ

Share

Країни Євросоюзу за підсумками тривалої дискусії досягли згоди про обмеження ціни на природний газ на рівні 180 євро за МВт-год (близько $1900 за тисячу кубометрів)

Як повідомляє Bloomberg, так званий механізм корекції газового ринку, призначений для запобігання екстремальним коливанням цін, застосовуватиметься з 15 лютого, передає «Бізнес.Цензор».

Агентство зауважує, що встановлений за підсумками переговорів максимальний рівень ціни на газ значно нижчий, ніж попередня пропозиція Єврокомісії, яка пропонувала стелю ціни на газ на рівні 275 євро за МВт-год або близько $2920 за тисячу кубометрів за найпопулярнішим контрактом з постачанням у наступному місяці.

Хоча еталонні європейські ціни на газ за останні місяці знизилися приблизно до 100 євро за мегават-годину, вони залишаються значно вищими за середні для цієї пори року. Аналітики також очікують, що наступного року високі ціни на газ у ЄС збережуться на тлі падіння постачання газу з Росії.

Bloomberg вказує, що домовленість означає вирішення однієї із найбільших суперечок всередині ЄС щодо енергетичної політики з початку кризи. Група країн на чолі з Німеччиною, Нідерландами та Данією закликали до обережного підходу, щоб уникнути надмірного втручання у ринок. Тим часом інша група країн, включно з Бельгією, Італією, Грецією та Польщею, наполягала на більш агресивному інструменті стримування цін на газ. Угода також відкриває шлях до ухвалення більш широкого пакету надзвичайних заходів у енергетиці, який передбачає спільні закупівлі газу в ЄС.

Рада ЄС уточнила, що механізм корекції ринку буде автоматично активовано, якщо відбудеться наступна «подія корекції ринку»:

  • ціна біржового контракту на газ на місяць наперед на хабі TTF перевищуватиме 180 євро за МВт-год протягом трьох робочих днів;
  • ціна контракту на місяць наперед на TTF на 35 євро перевищуватиме за базову ціну на СПГ на світових ринках за ті ж три робочі дні.

Механізм застосовуватиметься з 15 лютого 2023 року. Агентство співробітництва регуляторів енергетики (ACER) постійно контролюватиме ринки, воно ж повідомлятиме про запуск механізму корекції ринку.

Поки механізм обмеження цін буде активним, операції щодо ф’ючерсів на природний газ за ціною вище так званого «ліміту динамічних ставок», не будуть дозволені.

Водночас Єврокомісії надається право деактивувавти механізм обмеження цін на газ у будь-який час, зокрема, у ситуації, коли постачання газу буде недостатньо для задоволення попиту, у випадку ризиків для безпеки енергопостачання, фінансової стабільності, потоків газу всередині ЄС або ризиків збільшення попиту на газ.

Механізм корекції ринку буде призупинено, зокрема, якщо попит на газ зросте на 15% за місяць або на 10% за два місяці, суттєво зменшиться імпорт СПГ або суттєво знизиться обсяг торгівлі на TTF порівняно з тим же періодом минулого року.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom