У комітеті НБУ допускають зниження облікової ставки у 2023 році

Share

Більшість членів комітету з монетарної політики Нацбанку вважають потрібним утримувати облікову ставку на рівні 25% щонайменше протягом усього наступного року

Водночас кілька членів комітету допускають її зниження на 2-4 відсоткові пункти, повідомляє «Бізнес.Цензор» із посиланням на НБУ.

«Більшість учасників дискусії вбачають потребу утримувати облікову ставку на рівні 25% щонайменше протягом усього наступного року. Натомість кілька членів КМП відзначили формування передумов для дещо швидшого переходу до циклу зниження облікової ставки», – йдеться у підсумках дискусії.

Більшість членів комітету вважають, що жовтневий прогноз щодо збереження облікової ставки на рівні 25% до другого кварталу 2024 року має високу ймовірність реалізації.

На їхню думку, інфляційні ризики залишаються високими, а завдання, на виконання яких спрямоване підвищення облікової ставки до 25%, все ще є актуальними. Тому рішення про зниження ставки в короткостроковій перспективі буде недостатньо аргументованим та непослідовним.

Натомість кілька членів комітету вважають, що цикл зниження облікової ставки може розпочатися раніше, ніж передбачав жовтневий прогноз. Вони очікують, що вже протягом наступного року облікова ставка може знизитися на 2-4 в. п.

Двоє з них бачать підстави для початку пом’якшення монетарних умов уже в першому півріччі 2023 року.

На думку одного з учасників дискусії, НБУ нині не працює в режимі класичного інфляційного таргетування, коли центробанк має реагувати на всі інфляційні шоки.

Так, ризик зростання інфляції протягом найближчих місяців посилився через ефекти руйнувань енергетичної інфраструктури. Однак це зумовлено переважно шоками з боку пропозиції, вплив яких поступово вичерпуватиметься в другій половині наступного року навіть без активного втручання з боку монетарної політики.

Водночас зазначається, що монетарні заходи НБУ наразі насамперед спрямовані на забезпечення курсової стабільності. І в цьому аспекті можна констатувати певний прогрес.

«У разі надходження значних обсягів анонсованої міжнародної допомоги на початку наступного року рівень невизначеності та ризики для економіки надалі зменшуватимуться, натомість спроможність НБУ забезпечувати курсову стабільність і утримувати під контролем очікування суттєво посилиться. Тож НБУ матиме простір для швидшого початку циклу зниження облікової ставки», – наголосили члени комітету.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom