Санкції досі не зупинили російський експорт сталі в ЄС, треба закрити лазівки – Риженков

Share

Росія продовжує продавати сталеву продукцію до країн Євросоюзу попри введені раніше санкції, які містять заборону на закупівлю таких товарів російського виробництва. Це відбувається завдяки існуванню лазівок, що нівелюють санкційний вплив на економіку РФ. Таку думку висловив генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков в інтерв’ю італійському виданню Corriere della Sera.

«Є восьмий пакет санкцій, який запровадив ЄС проти Росії в жовтні, включно із забороною постачання сталевої продукції до ЄС. Але, на жаль, там є лазівка, яка дає дворічну відстрочку багатьом російським виробникам на імпорт російських напівфабрикатів до Євросоюзу», – сказав він.

На думку Риженкова, в цій ситуації європейські імпортери, які купують російські напівфабрикати за заниженими цінами, мають перевагу перед іншими виробниками в Євросоюзі, що відмовляються купувати в росіян.

«Це неприємна ситуація. Росія несправедливо відбирає частки ринку обачніших виробників, таких як Метінвест та інші європейські виробники, що відмовляються купувати у росіян через небажання спонсорувати російську економіку. Сподіваюся, цю санкційну лазівку закриють у наступних двох пакетах», – зауважив Риженков.

Він додав, що у невигідному становищі опинилися й заводи Метінвесту в Італії та Британії. До 24 лютого вони отримували напівфабрикати з маріупольских комбінатів Групи, та після захоплення міста росіянами були вимушені шукати нових постачальників.   

Наразі найбільшими імпортерами російської сталі є Італія та Бельгія. В останній, зокрема, діє дочірнє підприємство одного з російських виробників.

Риженков підтвердив, що Метінвест звертається до ЄС із проханням посилити санкції проти російської металургійної продукції.

«Залишаючи цю лазівку, ви фактично ставите у невигідне становище сумлінних європейських виробників, які не хочуть спонсорувати агресію. ЄС ставить у невигідне становище своїх гравців, які хочуть підтримати Україну. Тому ми вважаємо, що було би краще, якби цю лазівку усунули», – резюмував гендиректор Метінвесту.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom