Зеленський закликав ЄС надати допомогу для закупівлі газу та електроенергії

Share

Щоб пройти зиму в умовах російського енерготерору, Україні потребна додаткова допомога у вигляді 2 мільярдів кубометрів газу та постачання електроенергії на 800 млн євро, заявив Володимир Зеленський, виступаючи по відеозв'язку під час засідання Європейської Ради.

«Зокрема, потребуємо підтримки для закупівлі обсягу газу, який використовується, щоб компенсувати шкоду від російських ударів по інших видах генерації. Йдеться про 2 мільярди кубометрів газу», – сказав президент.

«Також потребуємо підтримки з електрикою для України – з постачанням із ЄС. Так само, як ми зможемо допомогти вам експортом електрики, коли відновимо нашу генерацію, ми потребуємо зараз вашої допомоги, щоб пройти цю зиму. Йдеться про постачання електрики вартістю близько 800 мільйонів євро», – додав він.

Він також закликав до запровадження дієвого обмеження цін на енергоресурси, які продає Росія. За його словами, будь-які деструктивні дії Росії проти критичної інфраструктури в Україні чи проти підводних кабелів та газогонів у Європі, а також будь-які спроби дестабілізації ринків газу й нафти чи атомної енергетики мають отримувати потужні відповіді всієї Європи.

«Із цього погляду вкрай корисною є ідея прайс-кепів на російський енергетичний експорт. Що сильнішим буде такий інструмент, що нижчими – прайс-кепи, то більше стійкості буде у глобального енергоринку. І ми закликаємо вас погодити дієві прайс-кепи і на нафту, і на нафтопродукти, і на газ із Росії. Ці прайс-кепи мають бути такими, щоб держава-терорист точно була позбавлена здатності фінансувати війну завдяки глобального ринку», – наголосив президент.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom