Суд арештував готелі та ТЦ російської групи VS Energy – «Схеми»

Share

Печерський районний суд Києва частково задовольнив клопотання Офісу генпрокурора та наклав арешт на готелі Premier Palace Hotel, Premier Hotel Rus, Premier Hotel Lybid та Premier Hotel Slavutych у Києві, Premier Hotel Dnister у Львові, Premier Hotel Odessa в Одесі, а також Premier Compass Hotel Oleksandriya в Олександрії. Як повідомив проект «Схеми» (Радіо Свобода), відповідне рішення суд ухвалив 12 грудня.

За даними слідства, мережею готелів володіє група VS Energy, яку контролюють громадяни РФ Олександр Бабаков, Євгеній Гінер та Міхаіл Воєводін.

Суддя задовольнила клопотання Офісу генпрокурора частково, заборонивши відчужувати майно. Водночас у частині встановлення заборони користування цим майном суддя клопотання не задовольнила.

Крім того, арешт накладений на нежитлові приміщення торговельно-виставкового комплексу «Метроград» та ТРЦ «Метрополіс» у Києві. У клопотанні прокуратура стверджувала, що це майно відповідає ознакам, як таке, «що одержане внаслідок вчинення злочину та/або є доходами від такого майна та метою такого арешту є забезпечення зберігання речових доказів та забезпечення спеціальної конфіскації майна».

ДБР за процесуального керівництва Офісу генпрокурора проводить досудове розслідування за кількома звинуваченнями, зокрема – привласнення майна та вчинення «злочинною організацією "Лужники", яке представлене фінансово-промисловою групою VS Energy, умисних дій, з метою зміни меж території або державного кордону України та порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб».

11 листопада Печерський районний суд Києва також наклав арешт на частки в українських підприємствах та цінні папери, кінцевими власниками яких є депутат Держдуми РФ Олександр Бабаков, член комітету Держдуми РФ з міжнародних справ Євгеній Гінер та Міхаіл Воєводін. Зокрема, арештовано частки в статутних капіталах п'яти компаній: АТ "Житомиробленерго" (95,54%), АТ "Херсонобленерго" (99,99%), ПрАТ "Кіровоградобленерго" (72,9%), АТ "Чернівціобленерго" (96,78%) та АТ "Рівнеобленерго" (93,24%). Цими частками в різних пропорціях володіють ТОВ "ВС Груп Менеджмент" та нідерландські "ВС Енерджі Інтернешнл Н.В." і Washington Holdings B.V., які об'єднанні в групу VS Energy.

30 листопада ДБР повідомило про підозру Бабакову, який голосував за рішення про «включення» Запорізької та Херсонської областей разом із частиною Миколаївської області до складу РФ.

Раніше президент Володимир Зеленський увів у дію два рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19 жовтня, одним з яких санкції запроваджено і щодо Бабакова, Гінера та Воєводіна. Бабаков також перебуває під санкціями США та ЄС. У 2014 році він голосував за анексію Криму. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom