ЄС погодив запровадження мита на імпорт товарів з високим вуглецевим слідом

Share

У вівторок після довготривалих переговорів Європейський Союз уклав політичну угоду щодо запровадження додаткового ввізного мита на імпортні товари, виробництво яких пов’язане з високим рівнем викидів вуглекислого газу, пише Reuters.

Близько 5 години ранку учасники переговорів з країн ЄС та Європейського парламенту досягли угоди щодо закону, який передбачає запровадження Carbon border adjustment mechanism (CBAM). Йдеться про встановлення спеціальних тарифів для товарів зі значним вуглецевим слідом, що виробляються за межами Євросоюзу. В першу чергу це стосуватиметься імпорту чавуну та сталі, цементу, добрив, алюмінію та електроенергії.

Компанії, які імпортують ці товари в ЄС, будуть зобов’язані купувати сертифікати, що покривають їх викиди CO2. Схема розроблена для того, щоб застосувати ту саму вартість викидів CO2 до закордонних фірм і вітчизняних галузей промисловості ЄС, останні з яких уже зобов’язані купувати дозволи на вуглецевому ринку ЄС.

Мохаммед Шахім, провідний переговорник Європейського парламенту щодо закону, сказав, що так званий прикордонне вуглецеве регулювання матиме вирішальне значення для зусиль ЄС у боротьбі зі зміною клімату.

Деталі угоди, в тому числі дата набрання чинності, визначать найближчими днями в ході відповідних переговорів щодо реформи вуглецевого ринку ЄС. Брюссель заявив, що країни можуть бути звільнені від податку, якщо вони проводять аналогічну політику Євросоюзу щодо зміни клімату.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom