Електро- та теплопостачання потребують $1 млрд екстреної підтримки, – Шмигаль

Share

В екстрену підтримку електроенергетики та сектору централізованого теплопостачання, які були пошкоджені російськими ракетними атаками, необхідно вкласти по $500 млн

Про це прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив під час засідання Ради ОЕСР, передає «Укрінформ».

«Орієнтовна вартість екстреної підтримки електроенергетики оцінюється в $500 млн. Орієнтовна вартість екстреної підтримки сектору централізованого теплопостачання оцінюється ще в $500 млн», – сказав Шмигаль.

За його словами, останні атаки РФ на електроенергетичну систему призвели до того, що половина енергетичної інфраструктури України пошкоджена. Ці пошкодження призвели до дестабілізації електромережі та необхідності застосування планових та позапланових відключень електроенергії в країні. Це впливає на всі сектори економіки та соціального життя України.

«Якщо говорити про загальну оцінку потреб на відновлення, то на початку вересня Світовий банк, Єврокомісія та уряд презентували спільний звіт з першою об’єктивною оцінкою потреб України», – нагадав прем’єр-міністр.

Відповідно до звіту, загальні потреби щодо відбудови та відновлення оцінюються у $349 млрд, і це станом на 1 червня 2022 року. За попередніми оновленими оцінками Світового банку та уряду України, потреби на відбудову зростуть до $500-600 млрд.

«Україна вже сьогодні потребує допомоги. І я звертаюсь до вас, шановні колеги, надати нам допомогу на термінове відновлення. Ми усвідомлюємо, що повинні довести свою відповідність усім критеріям ОЕСР та стандартам ЄС для вступу до цих спільнот як повноправного члена. І ми рішуче налаштовані працювати», – сказав Шмигаль.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom