Інфляція почне сповільнюватися в 2 кв. 2023 року, – НБУ

Share

Інфляція в Україні продовжує зростати, але повільніше, ніж прогнозував Національний банк, повідомляє прес-служба регулятора

Зростання споживчих цін в жовтні пришвидшилося до 26,6% у річному вимірі. За попередніми оцінками НБУ, у листопаді інфляція зростала, але нижчими темпами, ніж передбачалося в жовтневому прогнозі. 

У другому кварталі 2023 року очікується початок циклу сповільнення річної інфляції. 

«Після цьогорічного інфляційного сплеску, зумовленого повномасштабною війною, за підсумками наступного року зростання споживчих цін сповільниться. Цьому насамперед має посприяти зниження безпекових ризиків завдяки успішним діям ЗСУ. Визволення окупованих територій, налагодження на них виробництва та логістики, а також розширення можливостей морської логістики матимуть вагомий вплив на приборкання інфляційних процесів», – сказано в повідомленні.

Важливою передумовою для стійкого зниження інфляції наступного року залишається злагоджена фіскальна та монетарна політика, додав регулятор.

«З початку наступного року очікується повне припинення емісійного фінансування бюджету. Завдяки оптимізації витрат бюджету, міжнародній підтримці та відновленню внутрішнього боргового ринку уряд зможе забезпечити планові обсяги надходжень і профінансувати всі критичні видатки. Водночас збереження відносно жорстких монетарних умов Національним банком сприятиме збільшенню привабливості гривневих активів і слугуватиме запобіжником розгортанню інфляційно-девальваційної спіралі», – сказано в повідомленні.

Зниженню інфляції також сприятимуть ефекти високої бази порівняння цього року та поступове здешевлення енергоносіїв у світі. Проте, як і раніше, НБУ не очікує стрімкого сповільнення інфляції в умовах війни.

«Українська економіка ще тривалий час функціонуватиме в умовах обмеженої логістики та дефіциту електроенергії. Послаблення споживчого попиту може лише частково компенсувати інфляційні ефекти від зростання виробничих витрат бізнесу. Отже, інфляція знижуватиметься досить повільно і у 2023?2024 роках суттєво перевищуватиме ціль НБУ в 5%. У таких умовах НБУ спрямовуватиме свою політику на утримання під контролем інфляційних очікувань і збереження керованості інфляційних процесів», – додали в НБУ.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom