Україна працюватиме над зменшенням обмеження цін на російську нафту до $30-35

Share

Україна працюватиме над тим, щоб рівень обмеження цін на російську нафту був переглянутий і зменшений до $30-35 за барель, повідомляє «Укрінформ» з посиланням на Мінекономіки

«Бурхлива негативна реакція Росії підтверджує, що ми рухаємося в правильному напрямку. Однак в ухвалених рішеннях є й мінус. Це прийнятний та в цілому комфортний для Росії рівень обмеження цін, який мінімально вплине на доходи Росії від нафти, якщо порівнювати з попередніми роками. Тому Україна працюватиме над тим, щоб рівень обмеження цін був переглянутий нашими союзниками в сторону зменшення у найкоротші терміни», – зауважила міністерка економіки Юлія Свириденко.

За її словами, оптимальний рівень, який справді завдасть удару по нафтових доходах Росії, – $30-35 за барель.

Міністр зазначила, що в лютому оголосять про «стелю цін» на нафтопродукти. Туреччина вже почала вимагати від суден, що транспортують російську нафту її водами, надання гарантійних листів від страхових компаній.

«Отже, механізм працює», – наголосила Свириденко.

Зокрема, заборона на імпорт російської нафти та обмеження в рамках Price Cap Policy (прийняття «стелі цін») – важливий етап в посиленні санкційного тиску на державу-терориста. Адже 80% російської нафти експортується з використанням західних морських транспортних послуг.

Рада ЄС ухвалила 3 грудня рішення про встановлення граничної ціни на нафту, що експортується Росією, на рівні $60 за барель. З 5 грудня заборону на імпорт російської нафти запровадили Велика Британія та ЄС (раніше такий імпорт заборонили США, Австралія, Канада).

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom