ЄС вперше випередив США за обсягом допомоги Україні

Share

Європейський Союз у листопаді вперше випередив США за обсягом допомоги Україні з урахуванням обіцянок

Про це повідомляє «LIGA.Бізнес» із посиланням на Кільський інститут світової економіки.

Протягом 4 жовтня – 20 листопада загальний обсяг військової, фінансової та гуманітарної допомоги з боку ЄС зріс майже до 52 млрд євро. Зобов'язання, заявлені США, становлять трохи менше 48 млрд євро.

Євросоюз став головним донором України після того, як пообіцяв виділити 18 млрд євро макрофінансової допомоги у 2023 році. Цю пропозицію 6 грудня заблокувала Угорщина, але Єврокомісія пообіцяла знайти спосіб обійти вето та розпочати фінансування, як і планувалося, із січня.

«Досі підтримка України з боку Євросоюзу постійно відставала від підтримки з боку Сполучених Штатів. Останніми тижнями це змінилося, і загальний обсяг зобов'язань ЄС тепер перевищує американські. Важливо тепер, щоб уряди ЄС забезпечили фактичну передачу обіцяної допомоги Україні без багатомісячної затримки, як було з попередніми пакетами», – заявив голова дослідницької групи Кільського інституту, яка займається проєктом Ukraine Support Tracker Крістоф Требеш.

Найбільшим європейським донором після нових зобов'язань, зокрема взятих у рамках Євросоюзу, стала Німеччина, вперше випередивши Велику Британію.

Ukraine Support Tracker відстежує допомогу Україні з боку 40 країн світу, зокрема ЄС, інших членів Великої сімки, а також Австралії, Південної Кореї, Туреччини, Норвегії, Нової Зеландії, Швейцарії, Китаю, Тайваню та Індії.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom