Рада ЄС ухвалила лише один із трьох документів, необхідних для надання Україні 18 млрд євро

Share

Рада ЄС не змогла ухвалити повний пакет із трьох документів, необхідних для надання Україні макрофінансової допомоги «+» від ЄС в обсязі 18 млрд євро у 2023 році

Про це Єврорада повідомила за підсумками Ради міністрів ЄС з економіки й фінансів, що відбулася 6 грудня в Брюсселі, передає «Укрінформ».

«Рада ЄС обговорила правовий пакет для фінансової підтримки України на 18 млн євро. Вона ухвалила одну з трьох частин законодавства, яке має на меті надати структурне рішення для фінансової підтримки України у 2023 році», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, ухвалений документ – це додаток до фінансових регуляторних правил, що дозволяє фінансування макрофінансової допомоги в рамках так званої диверсифікованої стратегії фінансування.

Водночас не були ухвалені: Додаток до багаторічного фінансового бюджету ЄС, що дозволяє використовувати резервні фонди для гарантування запозичень для України у 2023 та 2024 роках; Інструмент макрофінансової допомоги (МФД+), який створює рамкові умови для надання допомоги Україні, включаючи визначення сфер такої допомоги та умов, за яких Україна може скористатися такою допомогою.

«Україна потребує нашої допомоги негайно. У кімнаті (засідань – Ред.) була висловлена чітка політична воля щодо нашої рішучості допомогти Україні, також фінансово. Я задоволений тим, що ми ухвалили принаймні один з трьох фінансових заходів, ухвалення яких потребує кваліфікованої більшості. Єврокомісія зможе зараз почати процес запозичення ресурсів, щоб ми могли надати фінансову підтримку для України вже на початку січня. Я переконаний, що ми не можемо допускати подальших затримок», – наголосив міністр фінансів головуючої в ЄС Чеської Республіки Збінек Станюра.

Він зазначив, що, на його думку, нова макрофінансова допомога для України та бюджетний національний План відновлення для Угорщини варто розглядати як один пакет. Ухвалення цього пакета залежить від подальшого розвитку, зокрема, у виконанні заходів, які Угорщина має здійснити для того, щоб захистити бюджет ЄС.

«Саме тому ми попросили Європейську комісію оновити свою оцінку, включаючи законотворчий прогрес, що був досягнутий в Угорщині. Я дуже вдячний за подальше співробітництво у цьому. Хочу підкреслити, що Чеське головування є повністю відданим пошуку компромісу, і я впевнений, що ми досягнемо його за кілька днів. Після цього ухвалення усього пакету буде вже технічною справою. Це може бути зроблене на зустрічі Ради міністрів ЄС з питань економіки й фінансів наприкінці цього року», – зазначив чеський урядовець.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom