Колишній найбільший покупець російського газу у Німеччині позивається проти «Газпрому»

Share

Німецька енергетична компанія Uniper, яка раніше була одним з найбільших імпортерів російського газу, подала позов проти компанії «Газпром експорт» до міжнародного арбітражного суду у Стокгольмі

Про це оголосив генеральний директор Uniper Клаус-Дітер Маубах, повідомляє «Бізнес.Цензор».

Uniper вимагатиме від дочірньої компанії «Газпрому» відшкодувати збитки, яких зазнала німецька компанія внаслідок невиконання російською стороною умов контракту і зменшення постачання газу з червня.

Через це Uniper довелося купувати додаткові обсяги газу у інших постачальників за вищою ціною, щоб виконати зобов'язання перед клієнтами, що спричинило до збитків на суму щонайменше 11,6 млрд євро. Ці витрати продовжать зростати до 2024 року, стверджує німецька компанія.

«Ми вимагаємо відшкодування наших значних фінансових збитків у цьому провадженні. Йдеться про обсяги газу, які були узгоджені з «Газпромом» за контрактом, але не були поставлені, і для яких ми повинні були закупити заміну за надзвичайно високими ринковими цінами. Ми понесли ці витрати, але вони не є нашою відповідальністю», – заявив гендиректор Uniper Клаус-Дітер Маубах.

Uniper також оголосила про намір максимально дистанціюватися, як юридично, так і кадрово, від свого російського підрозділу Unipro. Німецька компанія нагадала, що з літа 2021 року виставила російський підрозділ на продаж і навіть домовилася у вересні з потенційним покупцем у Росії, але поки що не отримала політичного схвалення угоди.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom