В ЄС домовилися виключити російський газ з угод про спільну закупівлю

Share

Міністри енергетики країн-членів Євросоюзу домовилися, що з контрактів на спільну закупівлю виключать російський газ

«Країни-члени підкреслили, що російський газ буде виключений зі спільних закупівель», – цитує оприлюднену Радою ЄС заяву «УНІАН».

Європейські міністри енергетики досягли політичної домовленості про початок спільних закупівель природного газу, а також про більш термінові заходи для подолання цінової кризи на газових ринках.

«ЄС уже встиг заповнити сховища газу, щоб забезпечити постачання на цю зиму. Ми зробили важливий крок для забезпечення поставок і на наступну зиму. Надзвичайні заходи допоможуть нам використати силу та переваги нашого спільного ринку та спільно забезпечити достатні постачання газу на наступний рік. Це надсилає правильний сигнал ринку та зміцнює наші механізми солідарності у разі справжньої надзвичайної ситуації», – сказав міністр промисловості і торгівлі Чехії, яка зараз головує в Раді ЄС, Йозеф Сікела.

Нові правила мають створити можливості для країн-членів ЄС та їхніх енергетичних компаній спільно купувати газ на світових ринках. Держави повинні отримати через цей механізм 15% усього газу, необхідного для заповнення своїх газосховищ у 2023 році – близько 13,5 млрд кубометрів.

Водночас, міністри не змогли домовитися щодо пропозиції Єврокомісії про механізм обмеження ціни на газ і відклали офіційне ухвалення рішення з цього приводу до середини грудня.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom