Споживачі з ЄС шукають СПГ на майбутні зими, – WSJ

Share

Низка європейських компаній веде перемовини з виробниками СПГ про постачання на майбутні роки, пише Wall Street Journal

Проте є проблеми із кліматичними цілями та цінами на паливо.

Зараз ПСГ у країнах ЄС заповнені на близько 95%. Однак забезпечення газом на майбутні зими стане для Євросоюзу складнішим, враховуючи, що більшість країн відрізана від поставок з РФ, а глобальна конкуренція за СПГ зростає. На ринку не з’явиться багато додаткової пропозиції СПГ до 2026, коли заплановані проєкти у США та Катарі встануть в стрій, а до того ЄС відчуватиме дефіцит поставок.

В останні тижні німецькі компанії BASF та Uniper провели переговори з американськими та іншими виробниками щодо потенційних угод про постачання СПГ із другої половини 2020 років. Покупці газу з Європи хочуть нижчих цін, тоді як постачальники зі США вважають, що клієнти не враховують інфляцію, транспортні витрати та фінансові ризики.

Крім того, покупці у ЄС бажають підписати довгострокові, 5-10-річні контракти із постачальниками, тоді як урядовці виступають проти цього, посилаючись на кліматичні цілі з відмови від викопного палива. За повідомленням видання, представники уряду Німеччини стежать за перемовинами, зокрема, із норвезькою нафтогазовою Equinor, іноді пропонуючи виробників, до яких слід звертатися.

Німецькі компанії не єдині, які прагнуть забезпечити себе газом. Зокрема, Франція та Великобританія стикаються із загрозами дефіциту електроенергії, до їх урядів вже звертаються американські постачальники СПГ із пропозиціями укласти контракт.

Так, раніше цього року дочірня компанія британської хімічної компанії Ineos Group AG підписала необов’язкову угоду про закупівлю американського СПГ у Sempra Infrastructure. Аналогічну угоду підписала польська енергетична компанія Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo SA. А ось німецька RWE AG не знайшла підтримки уряду при підписанні 15-річної необов’язкової угоди із Sempra.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom