Нацкомісія схвалила підвищення тарифу «Укренерго» на передачу е/е

Share

Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, схвалила проєкти постанов про затвердження тарифів НЕК «Укренерго» на передачу та диспетчеризацію на 2023 рік

Відповідне рішення ухвалили на засіданні 18 листопада, передає «Інтерфакс-Україна». Його оприлюднять на сайті регулятора для зауважень та пропозицій, після аналізу яких прийматиметься остаточне рішення.

Таким чином, тариф на передачу схвалено у розмірі 522,46 грн/МВт-год при тарифі на 2022 рік у 345,64 грн/МВт-год (тут і далі без ПДВ), тариф на диспетчеризацію – 283,18 грн/МВт- год (зараз 62,13 грн/МВт-год). Крім того, тариф на передачу для підприємств зеленої електрометалургії на 2023 рік схвалено на рівні 286,29 грн/МВт-год (тариф на 2022 рік не встановлювався).

В основу розрахунків покладено деяке коригування пропозиції «Укренерго», які передбачають, зокрема, інфляційну складову, зростання ціни електроенергії на технологічні витрати компанії, необхідність врегулювання питання розрахунків з ВДЕ-генерацією, а також щодо тарифу на диспетчеризацію, збільшення обсягу коштів на закупівлю додаткової послуги з резерву відшкодування, що передбачає роботу в ОЗП теплової генерації газу та оплачується за спецтарифом.

Голова комісії Костянтин Ущаповський наголосив, що її завданням є ухвалити збалансоване рішення, але виходячи з критичної ситуації в енергосистемі внаслідок обстрілів російських агресорів, енергетики потребують підтримки як ніколи.

Проти підвищення тарифів виступили представники металургійної та хімічної галузей, оскільки це додаткове навантаження на підприємства.

Зі свого боку керівники профільних ВДЕ-асоціацій під час обговорення зазначили, що цього разу проект тарифу на передачу, з якого компенсуються зелені тарифи, більш збалансований, ніж раніше, але не враховує всіх необхідних витрат на фінансування відновлюваної енергетики.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom