ЄК озвучить пропозиції щодо надання Україні 18 млрд макрофіну 9 листопада

Share

Європейська комісія 9 листопада озвучить пропозиції щодо надання Україні у 2023 році макрофінансової допомоги на загальну суму 18 млрд євро

Передбачається, що перший транш Київ отримає вже в січні наступного року, повідомив у Брюсселі після засідання Європейської ради з економічних питань виконавчий віцепрезидент ЄК з питань економіки Валдіс Домбровскіс, передає «Інтерфакс-Україна».

«Відповідно до заклику лідерів ЄС до Європейської Комісії запропонувати більш структурне рішення допомоги Україні, міністри погодилися просуватися вперед із пакетом допомоги розміром 18 млрд євро пільгових довгострокових кредитів для 2023 року. Наша мета – перше виділення вже в січні. Комісія надасть свої пропозиції завтра», – сказав він.

Виконавчий віцепрезидент пояснив, що мета Єврокомісії – забезпечити схвалення пропозицій Європейським парламентом і Європейською радою до кінця року, оскільки «це має бути вирішено швидко».

«2023 рік наближається, й українські фінансові потреби – невідкладні. Щодо виділення фінансів цього року, то ми очікуємо, що наступна виплата на 2,5 млрд євро досягне Києва до кінця цього місяця», – додав він.

Домбровскіс наполягає на тому, щоб законодавча робота стосовно цих пропозицій була завершена в цьому році, і рішення Рада з економічних питань ухвалила вже 6 грудня.

Говорячи про 3 млрд євро макрофінансової допомоги, що залишилися, виконавчий віцепрезидент Єврокомісії повідомив, що міністри також обговорили це питання.

«На жаль, не було можливості знайти рішення, як просуватися вперед у цьому році. Тому ми наголошуємо на необхідності, щоб кошти з пакета у 18 млрд євро були виділені вже на початку наступного року, вже в січні», – додав Домбровскіс.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom