Бізнес погіршив очікування щодо ділової активності, – опитування

Share

У жовтні бізнес погіршив очікування щодо своєї економічної діяльності через ускладнення безпекової ситуації

Негативний вплив повномасштабної війни на пропозицію товарів, логістичні проблеми, подальше руйнування енергетичних потужностей та зниження реальних доходів населення стримують відновлення економіки та зумовлюють погіршення очікувань підприємств усіх секторів, повідомляє Національний банк із посиланням на Індекс очікувань ділової активності (ІОДА).

У жовтні він знизився до 44,9 із 46,1 у вересні.

Підприємства промисловості погіршили оцінки економічних перспектив через втрати виробничих та енергетичних потужностей: секторальний індекс у жовтні становив 45,8 порівняно з 47,1 у вересні.

«Респонденти погіршили очікування щодо обсягу нових замовлень на продукцію, в тому числі експортних, а також прогнозують зменшення запасів сировини, матеріалів та залишків готової продукції. Водночас збереглися позитивні очікування стосовно обсягів виготовленої продукції», – сказано в повідомленні.

Підприємства сектору будівництва другий місяць поспіль мали найстриманіші серед усіх секторів економіки оцінки щодо своєї діяльності: секторальний індекс становив 38,2 (у вересні – 41,0).

Підприємства торгівлі в жовтні незначно погіршили оцінки своєї економічної діяльності, однак все ще перебувають найближче до нейтрального рівня: секторальний індекс становив 48,9 порівняно з 49,9 у вересні. 

Підприємства сфери послуг послабили власні очікування, зважаючи на подальше пошкодження транспортної, енергетичної інфраструктури та зниження доходів населення: секторальний індекс знизився до 42,2 із 43,4 у вересні.

«Більшість підприємств, що беруть участь в опитуваннях, незначно послабили очікування щодо подорожчання власної продукції/послуг на тлі послаблення очікувань щодо зростання цін на сировину та товари постачальників. Підприємства всіх секторів, залучених до опитування, продовжують очікувати скорочення загальної чисельності працівників. Найменш песимістичні оцінки надали підприємства торгівлі», – сказано в повідомленні.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom