НЗФ, Покровський та Марганецький ГЗК призупинять роботу з 1 листопада через зростання витрат на е/е

Share

Нікопольский завод феросплавів, Марганецький та Покровський гірничо-збагачувальні комбінати призупинять виробництво з 1 листопада 2022 року через збільшення витрат, головним чином, через очікуване збільшення граничних цін (т.з. прайс-кепи) на електричну енергію на ринку «на добу наперед» (РДН), внутрішньодобовому ринку (ВДР) та балансуючому ринку.

Такі заяви лунали 12 жовтня під час публічного обговорення проєкту рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), щодо зміни граничних цін (т.з. прайс-кепи) на електричну енергію на ринку «на добу наперед» (РДН), внутрішньодобовому ринку (ВДР) та балансуючому ринку.

Зокрема, Олександр Завгородній, директор з економіки та фінансів Нікопольського заводу феросплавів, повідомив, що електроенергія – це основна складова собівартості продукції заводу, тому зростання цін суттєво вплине на економіку підприємства.

«Зважаючи на ймовірне зростання прайс-кепів, зростання цін на ринку електроенергії, а також наміри підвищувати вартість транспортування та диспетчеризації електроенергії, ми прийняли рішення зупинити роботу підприємства вже з листопада», – зазначив він, додавши, що підприємство попередньо планує знаходитися в простої протягом зимового періоду.

Заступник голови правління з фінансів Запорізького заводу феросплавів Олег Качко наголосив, що підвищення прайс-кепів неминуче призведе до зростання цін на електроенергію і, як наслідок, призведе до зростання собівартості продукції та вимушеної зупинки підприємства.

За його оцінкою, збільшення прайс-кепів коштуватиме підприємству додатковий 1 млрд грн на рік. «Невідомо, де брати ці кошти, коли є проблеми з логістикою в середині країни, потрібно втримувати персонал, зарплати платити. Тому в умовах війни це не дуже правильне рішення», – зауважив топ-менеджер.

Під загрозою повної зупинки також знаходиться і гірнича галузь. Зокрема Олександр Петровець, заступник головного енергетика Покровського гірничо-збагачувального комбінату, повідомив, що є велика ймовірність зупинки підприємства у листопаді, а підвищення прайс-кепів зробить неможливим його роботу.

«ПГЗК – це містоутворююче підприємство, від нашої роботи залежить існування міста Покровськ. Ми намагаємося працювати у вкрай складних умовах: знижується попиту на нашу продукцію, зростає собівартість виробництва, є проблеми з закупівлями матеріалів для ремонтів та обслуговування обладнання. Тому наше підприємство не може більше витримувати цю складну ситуацію», – зазначив він.

Володимир Боднар, заступник голови правління з економіки та фінансів Марганецького ГЗК, додав, що підприємство постійно знаходиться під обстрілами ворожої артилерії. Проте через зростання витрат робота ГЗК може зупинитися. «А якщо підвищаться прайс-кепи, то через зупинку великої кількості підприємств, цю електроенергію нікому буде продавати», – підкреслив він.

Зростання граничної ціни на е/енергію ускладнить роботу і для «Дніпроазоту», зазначив представник підприємства. Єдиний виробник хлору для українських водоканалів знаходиться у простої із самого початку війни. Через технологічну небезпечність виробничого циклу, підприємство підтримує мінімальну господарчу діяльність. Однак, за словами представника заводу, через збільшення прайс-кепів та витрат на е/енергію «Дніпроазоту» доведеться зупинятись повністю, а відновлення роботи вже буде неможливе.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom