БЕБ склало санкційний список компаній, пов’язаних з Росією та Білоруссю

Share

Бюро економічної безпеки України визначило та погодило з відповідними державними органами 23 юридичні особи, пов’язані з РФ та РБ, які рекомендує включити до санкційного списку

Попередня встановлена вартість активів цих компаній, які включені до списку БЕБ, складає понад 1 млрд грн, в тому числі понад 90 млн грн готівкових коштів на банківських рахунках та 160 автомобілів на суму 220 млн грн тощо, передає прес-служба бюро.

До списку потрапили компанії-імпортери автомобільної продукції, скла, фармацевтичної продукції, оптовий постачальник палива, дорожньо-будівельна компанія, виробник побутової хімії тощо.

БЕБ направили на розгляд робочої групи проект розпорядження Кабінету міністрів про запровадження санкцій проти вказаних юросіб.

«Аналітики дослідили структуру власності та фінансово-господарську діяльність зазначених компаній та встановили, що вони перебувають під контролем РФ та РБ, а також дійшли висновку, що їх діяльність забезпечує фінансування держав-агресорів, через сплату податків до бюджетів РФ та РБ. Це створює реальні та потенційні загрози національним інтересам, національній безпеці, суверенітету та територіальній цілісності України», – сказано в повідомленні.

Після погодження список передадуть Кабінету міністрів для скерування до Ради національної безпеки і оборони України задля застосування санкцій.

Компетентні органи Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Канади та інших держав будуть поінформовані про набрання чинності рішення РНБО, для розгляду ними питання щодо запровадження аналогічних обмежувальних заходів (санкцій).

«Зазначені юридичні особи, які увійшли до списку БЕБ, запропоновано позбавити права користуватися та розпоряджатися активами, що їм належать. Також, для них буде заблокована можливість виведення капіталу за межі України та зупинено виконання їх економічних і фінансових зобов’язань перед РФ та РБ.

«Це лише перший перелік таких компаній, процес поповнення списку підприємств для запровадження санкцій триває. Наразі ще два списки із 25 та 54 суб’єктами господарської діяльності, які БЕБ рекомендує включити до санкційних списків, погоджуються з відповідними органами”, – зазначив директор БЕБ Вадим Мельник.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom