Німеччина націоналізує активи «Роснєфті»

Share

Німеччина купує підрозділ російської нафтової компанії ПАТ «Роснєфть», в тому числі частки в трьох нафтопереробних заводах, реагуючи на безпрецедентну енергетичну кризу, викликану повномасштабним вторгненням РФ в Україну

Крім цього, пізніше країна збирається припинити імпорт російської сирої нафти, яку використовують її нафтопереробні заводи, у рамках кроку Європи з економічної ізоляції Росії, передає «Економічна правда» з посиланням на Bloomberg.

Автори зазначають, що це загострення економічного протистояння з Росією та знаменує собою ще один крок у все більш активній ролі Берліна в енергетичній галузі, оскільки він розв’язує десятиліття тісної співпраці з Росією.

Уряд заявив 16 вересня, що мережевий регулятор BNetzA стане довіреною особою RN Refining & Marketing GmbH і Rosneft Deutschland GmbH, на частку яких припадає близько 12% нафтопереробних потужностей Німеччини, а також частки в нафтопереробних заводах у Шведті, Карлсруе та Фобурзі.

Нафтопереробний завод у Шведті, розташований поблизу польського кордону, постачає основну частину авіаційного палива для аеропорту в Берліні та бензину для автомобілів у цьому регіонів.

Досі підприємство отримувало нафту через нафтопровід «Дружба» з Росії. Тепер, ймовірно, НПЗ доведеться сильно спиратися на Польщу, звідки він може отримувати морські вантажі з міжнародного ринку. Вантажі США є одним з можливих джерел заміни сирої нафти.

«Це рішення супроводжується комплексним пакетом на майбутнє, який забезпечить трансформаційний поштовх для регіону та підтримає нафтопереробний завод для забезпечення постачання нафти альтернативними шляхами поставок», — заявили в міністерстві, додавши, що страховики та банки не бажають більше вести справи з компаніями.

Канцлер Шольц і міністр економіки Роберт Хабек представить більш детальну інформацію про план націоналізації пізніше.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom