Переробка вантажів через дунайські порти зросла у 2,6 раза

Share

Повномасштабна війна створила можливості для зростання переробки вантажів у трьох портах у гирлі Дунаю – Ізмаїльському, Ренійському та Усть-Дунайському

Про це повідомив начальник Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко.

«Певний період це були єдині три порти з 13, які змогли повноцінно працювати. У мирний час на них припадало трохи менше ніж 5% експорту. Нами відпрацьовано і забезпечено стабільну роботу логістичних маршрутів відправлення зернових вантажів через порти Дунаю. Переробка вантажів через дунайські порти – Рені, Ізмаїл, Кілія зросла більше ніж у 2,6 раза, у тому числі експорт у 3,2 раза. За 8 місяців 2022 року портами Дунаю перевалено 3,4 млн тонн зернових», – сказано в повідомленні.

Крім того, нагадав Марченко, відкритий рух каналом гирла Бистре суднового ходу з річки Дунай до Чорного моря. Вже 180 торговельних суден з українською аграрною продукцією пройшли каналом гирла Бистре (337 разом із Сулінським каналом).

«Відновлено залізничне сполучення з Республікою Молдова , а саме відкрито оновлену залізничну ділянку Березине (Україна) – Басарабяска (Молдова) протяжністю 20,9 км, яка не працювала понад 20 років. Відновлення цього маршруту стало життєвонеобхідним на тлі постійних атак мосту через Дністровський лиман російськими окупантами. Відтепер маємо альтернативу – головний залізничний маршрут для сполучення Одеси та Дунайських портів – «Рені» та «Ізмаїл» надійно підключений до залізничного сполучення»», – повідомив Марченко.

Розраховується, що об’єм вантажоперевезень складе 10 млн тонн на рік.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom