ENTSO-E дозволила Україні збільшити експорт е/е в години підвищеного попиту

Share

Європейська мережа операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E збільшило до 300 МВт доступну пропускну спроможність для експорту електроенергії України в ЄС

Такі можливості для українських експортерів будуть діяти в години найбільшого споживання електроенергії: в будні 16 годин на добу і у вихідні 14 годин на добу, передає «Бізнес.Цензор».

Так, доступний обсяг міждержавних перетинів для експорту/імпорту електроенергії між Україною та ENTSO-E збільшено на 50 МВт в денні та вечірні години доби.

Зокрема, з 7:00 до 23:00 (за європейским часом) (16 годин поспіль) – в понеділок-п’ятницю та з 9:00 до 23:00 (за європейським часом) (14 годин поспіль) – в суботу-неділю.

У решту годин доби величина доступного перетину залишиться на попередньому рівні. Перший день поставки зі збільшеними обсягами – 5 вересня.

«Таким чином загальний обсяг доступної пропускної спроможності електромереж між енергосистемами України та ЄС в денні та вечірні години збільшився до 300 МВт, а в нічні залишиться на рівні 250 МВт», – йдеться у повідомленні.

5 вересня на аукціонах з доступу до міждержавних перетинів в денні та нічні години він розподілятиметься в напрямку Румунії в обсязі 125 МВт, а Словаччини – 175 МВт. А з 6 вересня – в обидві країни порівну: по 150 МВт вдень і ввечері та по 125 МВт вночі до кожної країни.

Зазначається, що Регіональна група вирішила збільшити доступну пропускну спроможність між мережами Україною та ЄС лише в денні та вечірні години, коли рівень споживання традиційно високий. А під час нічного «провалу» споживання величина доступної пропускної спроможності перетинів залишилася без змін.

Водночас для подальшого перегляду обсягу експорту електроенергії з України, ENTSO-E необхідно провести додаткові розрахунки режимів роботи українських АЕС в умовах потенційних аварійних ситуацій в європейській енергосистемі.

«НЕК «Укренерго» надасть європейським партнерам активну допомогу у фіналізації цього дослідження та подасть ENTSO-E запит на додаткове розширення експортних потужностей ще в поточному місяці», – наголосили в компанії.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom