Дефіцит бюджету в 2023 році може сягнути $30 млрд, – Мінфін

Share

Міністерство фінансів прогнозує збереження дефіциту державного бюджету у 2023 році на рівні близько $25-30 млрд

Про це міністр Сергій Марченко заявив у інтерв’ю «Forbes Україна», зауваживши, що $30 млрд – це та сума, яку Україна сподівається отримати від міжнародних партнерів і у 2022 році.

« Розмір дефіциту поки розраховуємо. Орієнтовно – $25-30 млрд. Але питання не у банальній цифрі, а в тому, як її профінансувати», – сказав Марченко.

Водночас він зазначив, що Мінфін прагне відмовитися від емісійного фінансування держбюджету за рахунок викупу облігацій уряду Національним банком.

«Ми хотіли б, щоби бюджет не передбачав жодних сум фінансування з боку Нацбанку. Таку можливість варто зберегти, але точно не в якості стабільного джерела надходжень», – сказав міністр.

«Окреме питання – відсотки, які ми сплачуємо НБУ за облігаціями. Наступного року це більш ніж 100 млрд грн. Ми хочемо, щоб ці кошти одразу поверталися до держбюджету. Зараз це питання дискутуємо з НБУ, думаю, знайдемо конструктивне рішення», – зауважив голова Мінфіну.

Він також додав, що уряд прагне домовитися про нову програму фінансування з МВФ до кінця цього року.

«Ми розраховуємо, що в нас буде програма, відштовхуючись від якої, ми будемо вести перемовини з іншими партнерами, зокрема, Єврокомісією та США», – зазначив Марченко.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom