РФ звинуватила Україну у зупинці транзиту нафти до Угорщини

Share

Російська «Транснєфть» заявила, що українська державна компанія «Укртранснафта» припинила прокачування нафти південною гілкою нафтопровідної системи «Дружба» з 4 серпня

«Транснєфть» стверджує, що не змогла сплатити за послуги транзиту через санкції Євросоюзу, пише російський «Коммерсант».

Цим нафтопроводом сировина надходить до Угорщини, Чехії та Словаччини.

Згодом «Транснєфть» заявила, що переказала кошти за перекачування нафти через Україну, але «Газпромбанк», який обслуговує платежі, повернув їх назад, пояснивши це обмеженнями, передбаченими «сьомим» пакетом санкцій Євросоюзу.

У російські компанії стверджують, що через відсутність оплати за свої послуги «Укртранснафта» припинила транспортування нафти.

3 червня Євросоюз запровадив шостий пакет санкцій проти Росії у відповідь на агресію проти України. Зокрема, ЄС заборонив закупівлю, імпорт або перевезення сирої нафти та деяких нафтопродуктів з Росії до ЄС. Поступова відмова від російської сирої нафти триватиме від 6 місяців, від нафтопродуктів – до 8 місяців.

Водночас ембарго не поширюється на імпорт нафти до ЄС трубопроводами. Це виключення було зроблене на вимогу Угорщини та інших країн, які не мають виходу до моря та отримують нафту через нафтопровід «Дружба».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom