ФРТУ закликає президента сприяти зниженню залізничних тарифів та зростанню пропускної спроможності на кордоні

Share

Зростання тарифів на залізничні вантажні перевезення матиме негативний вплив на економіку України під час війни, зазначає Федерація роботодавців транспорту України, яка звернулась із закликом до президента Володимира Зеленського сприяти уникненню цієї ситуації.

Нагадаємо, Міністерство інфраструктури затвердило пропозицію «Укрзалізниці» про підвищення тарифів на вантажні перевезення на 70% з 29 червня.     

У ФРТУ з розумінням ставляться до проблем і потреб Укрзалізниці, зокрема щодо необхідності значних витрат на відновлення інфраструктури, пошкодженої внаслідок ворожих обстрілів. Проте, враховуючи критичне значення Укрзалізниці для України особливо під час військового стану ФРТУ вважає за доцільне на цей період звертатись до міжнародних партнерів за фінансовою підтримкою підприємства.

«В поточних умовах, Укрзалізниця має суттєво вищі можливості для залучення зовнішнього фінансування і навіть безповоротної допомоги, ніж будь-яке інше приватне  підприємство в Україні», – зазначають у федерації.

Там також наголошують на необхідності збільшити пропускну спроможність залізничних переходів на західному кордоні, який наразі є основним каналом експорту української продукції. Це, зокрема, дозволило би компанії збільшити і грошові надходження та уникнути необхідності різкого підвищення вартості перевезень.

ФРТУ відзначила вже реалізовані заходи УЗ, спрямовані на переорієнтацію вантажних потоків з чорноморських портів на західні кордони України. Разом з тим, тут залишаються великі нереалізовані можливості, зазначили у федерації.

«Пропуск вагонів через західні прикордонні переходи України вже кілька місяців залишається на рівні 1,9 тис. вагонів на добу при потенціалі в 3,4 тис. вагонів. Таке збільшення пропуску через західний кордон дозволило б Укрзалізниці додатково отримати до 1 млрд. гривень на місяць (10 – 12 млрд. гривень на рік). Це вирішило б фінансові проблеми Укрзалізниці без підвищення тарифів. До того ж, багато українських підприємств продовжили би працювати, а валютні надходження до України зросли б на 400 млн. доларів США /місяць», – наводить свої розрахунки ФРТУ.  

Відповідні листи також направлені Прем’єр-міністру, Міністру інфраструктури, керівникам інших міністерств та відомств України.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom