Укрзалізниця планує до кінця року отримати близько 26 млрд грн від підвищення тарифів та з держбюджету

Share

«Укрзалізниця» планує до кінця року отримати близько 26 млрд грн для забезпечення стабільної роботи компанії, з яких 14 млрд грн надійде із державного бюджету. Ще 11,3 млрд грн компанія розраховує отримати за рахунок підвищення тарифів на вантажні перевезення з 1 липня. Про це повідомив голова правління УЗ Олександр Камишін під час брифінгу в Києві 29 червня.  

24 червня uaprom.info стало відомо про ініціативу державного перевізника збільшити тарифи на транспортування вантажів у межах України та пов’язані з ними послуги на 70% шляхом зміни коефіцієнтів.

За словами Камишіна, наказ про підвищення тарифів уже зареєстрований Міністерством юстиції України. Погодження наказу відбувалося без попередньої публікації проекту та публічного обговорення.

«Мінінфраструктури провело належним чином всю процедуру і отримало зареєстрований Мінюстом наказ, згідно якого ми отримали підвищення з дати публікації, тобто сьогоднішнього дня (29.06.2022 – ред.), на 70% вантажних тарифів», – зазначив голова УЗ.  

Він назвав цей крок «єдиним можливим на сьогоднішній день форматом для того, щоб забезпечити безперебійну роботу компанії в умовах військового часу».

«Ми бачимо, що найближчі півроку зможемо фінансуватись як з вантажних перевезень, так і з підтримки держбюджету. Цього року вона є безпрецедентно високою.  Ми вже отримали 10 млрд грн і маємо отримати ще 14 млрд грн. За рахунок підняття тарифів ми також отримаємо 11 млрд грн (згідно наказу планується 11,3 млрд грн – ред.) І таким чином ми зможемо спокійно робити найближчі 6 місяців і забезпечувати стабільну роботу компанії», – сказав Камишін журналістам.  

Сьогодні стало відомо, що Група Метінвест розпочала призупинення роботи ГЗК у Кривому Розі із середини червня, а з 1 липня повністю призупиняє видобуток руди на Інгулецькому ГЗК та Південному ГЗК, який є  спільним підприємством. Також компанія повідомила про скорочення роботи меткомбінату «Каметсталь» до однієї домни. Метінвест пояснив таке рішення логістичними чинниками, зростанням собівартості виробництва та падінням цін на продукцію.

"Раніше всі перевезення готової продукції Група здійснювала морським транспортом. Зараз порти заблоковані, тож продукцію відправляють лише залізницею. Логістичні витрати зросли в декілька разів проти довоєнного часу. Також на всьому ланцюзі постачання накопичуються запаси металопродукції, готова продукція місяцями стоїть у черзі на кордоні з ЄС", – зазначили у компанії. 

Нагадаємо, за 5 міс. 2022 року "Укрзалізниця" скоротила перевезення на експорт на 30% р/р, до 30,2 млн т. При цьому, якщо до війни УЗ експортувала 19 млн т, то у березні, квітні та травні обсяги склали 3 млн т, 3,9 млн т та 3,8 млн т відповідно. У структурі експортних перевезень руда становить 14,1 млн т (47%), зернові – 8,2 млн т (27%), чорні метали – 3,4 млн т (11%).

Внутрішній ринок майже не працює. У травні загальні обсяги перевезень УЗ руди становили 2,5 млн т, у тому числі експорт – 2 млн т; зернових – 1,4 млн т, у тому числі експорт – 0,8 млн т; чорних металів – 0,7 млн т, у тому числі експорт – 0,3 млн т.