ЗСУ допомагають з експортом української агропродукції Дунаєм

Share

Військово-Морські Сили Збройних Сил України допомагають із забезпеченням перевезення агропродукції цивільними суднами через гирло Бистре суднового ходу річки Дунай-Чорне море, повідомили у ВМС ЗСУ. Таким чином військові відреагували на звернення Міністерства інфраструктури України.

Зазначається, що перші вісім іноземних суден вже прибули до портів України.

«Використання зазначеного каналу стало можливим завдяки звільненню від російських окупантів острова Зміїний, адже острів має стратегічне значення, оскільки дозволяє контролювати надводну та частково повітряну обстановку на Півдні України, чим і користувався окупант блокуючи рух цивільних суден в південній частині нашої країни», – повідомили у ВМС ЗСУ.

Раніше, через блокаду цивільного судноплавства, світовим компаніям з морського транспортування довелося використовувати канал Суліна, що призвело до скупчення великої кількісті суден та значного перевантаження каналу.

Напередодні Адміністрація морських портів України повідомила, що гирло Бистре стало доступне для проходу суден із сільгоспвантажами. 

Частково відновивши експорт агропродукції річковим шляхом, Україна допомагає у вирішенні питання голоду, який загрожує багатьом країнам через блокування українських морських портів Росією і як наслідок неможливість експортувати зерно у належних обсягах.

Нажаль, більшість портів нашої країни досі залишаються закритими, а деякі з них окуповані.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom