Збитки України від повномасштабної війни сягнули $750 млрд, – Шмигаль

Share

Вперше в міжнародній декларації визнано, що репарації від російської федерації будуть джерелом відновлення України. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, передає прес-служба Кабміну

Очільник уряду зауважив, що в підсумковій декларації Лугано, яку підписали десятки країн і представники міжнародних організацій, вперше зафіксовано: Україна буде відбудовуватися, зокрема, за конфісковані активи Російської Федерації.

«Експертним методом пораховано, що сума збитків, які Україна понесла у війні, станом на зараз $750 млрд. Ми розуміємо, що від $300 до 500 млрд — це заморожені активи Росії в країнах-партнерах. Це ті гроші, на які ми розраховуємо та претендуємо в частині проведення міжнародних судів і конфіскації цих заморожених активів», — відзначив Шмигаль.

Прем’єр зауважив, що Канада вже зробила перший крок: ухвалила національне законодавство, яке дозволяє конфісковувати й передавити Україні заморожені активи. У Німеччині, за його словами, також відбулися прецеденти конфіскації активів російських олігархів і передача частини активів Україні.

«Це буде велике джерело фінансування для майбутнього відновлення України. Як і має бути. У майбутньому це стане елементом глобальної системи безпеки. Потенційний агресор буде розуміти, що він заплатить за свою неспровоковану й абсолютно несправедливу війну», — підкреслив глава уряду.

Шмигаль також відзначив, що на Конференції відновлення в Лугано обговорювалося запровадження страхування військових ризиків країнами, чий бізнес приходить в Україну.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom