Експерти розповіли, де залишається дефіцит бензину

Share

Дефіцит палива досі зберігається в центральних, східних та північних областях України, а на півдні й заході країни ринок наповнений

Про це повідомляє «Дело» з посиланням на опитаних учасників ринку.

Як розповів директор з маркетингу «БРСМ-Нафта» Олександр Мельничук, поліпшення ситуації на заході та півдні України пов'язано з тим, що весь ресурс, що йде в країну автомобільним транспортом, проходить через західний кордон або порти Ізмаїла і Рені (Одеська область). Тому в тих регіонах зникли черги на АЗС, додає він.

«Що стосується центру і сходу країни то там дефіцит є. І наступним кроком має стати наповнення саме цих областей. Не на всіх заправках є всі види палива, вони з'являються один або два і навіть зараз є черги», – говорить Мельничук.

Засновник групи «Прайм» Дмитро Леушкін каже, що нині почалася збиральна компанія і збільшився попит на паливо в аграріїв. Падіння попиту в цілому він пов'язує зі спадом споживання з боку окупованих територій. Водночас Льоушкін підкреслив, що споживання істотно зросло через активізацію попиту на автомобільні перевезення з боку бізнесу в умовах блокади морських портів.

«За моїми відчуттями ринок наповнений на 75%. Якщо взяти західні регіони, то вони наповнені на 90%, а схід і північ на 60-65%. І це об'єктивно, оскільки туди возити довше. Така ситуація триватиме досить довгий період, оскільки раніше вся логістика нафтопродуктів в Україні була побудована на залізничних поставках до великих нафтобаз, звідки паливо розподілялося на АЗС бензовозами. Зараз же все возитися або через західний кордон або з півдня», – говорить Леушкін.

Він спрогнозував, що мережеві АЗС проведуть оптимізацію, за підсумками якої багато заправок будуть законсервовані «до кращих часів».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom