Білорусь також гаситиме борги за єврооблігаціями в рублях

Share

Білорусь виконуватиме боргові зобов'язання щодо єврооблігацій у білоруських рублях через неможливість проведення платежів в інвалюті у зв'язку із західними санкціями

Про це йдеться в повідомленні білоруського уряду, передає «Бізнес.Цензор».

«Цей захід вимушений і зумовлений неможливістю платіжного агента та інших учасників міжнародної розрахунково-клірингової системи гарантувати повноту та своєчасність перерахування коштів усім власникам єврооблігацій», – сказано в повідомленні.

Відповідно до рішення влади, виконання боргових зобов'язань з державних цінних паперів, розміщених на зовнішніх фінансових ринках, здійснюватиметься у білоруських рублях за курсом Нацбанку РБ на дату платежу.

Раніше уряд Білорусі вирішив, що розраховуватиметься за своїми зобов'язаннями перед Світовим банком, Європейським банком реконструкції та розвитку та Північним інвестиційним банком у білоруських рублях.

У даний час в обігу перебуває 5 випусків білоруських євробондів на загальну суму $3,25 млрд. Востаннє Білорусь виходила на ринок єврооблігацій у червні 2020 року, коли розмістила 5-річні євробонди на $500 млн під 6,125% і 10-річні на $750 млн під 6,375%. Організаторами розміщення виступили Citi, Societe Generale, Raiffeisen Bank та «Ренесанс Капітал». У структурі інвесторської бази понад 50% припадало на резидентів США.

Нагадаємо, раніше президент РФ Володимир Путін підписав указ, який встановлює новий порядок виплат за валютним боргом (єврооблігаціями) в рублях.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom