Щоб поглиблювати переробку, потрібно стимулювати металомісткі галузі економіки – Риженков

Share

Генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков погодився із ідеєю про необхідність поглиблювати переробку сировинних товарів всередині країни для того, щоб збільшувати вартість українського експорту. Про це він сказав у рамках проекту EBA «Let`s talk».

Водночас він зазначив, що виробництво продукції з більшою доданою вартістю залежить від того, наскільки розвиненою є економіка держави, її внутрішній ринок.  

«Потрібно не просто сказати металургам: ви повинні переробляти руду й виготовляти продукцію більшої доданої вартості. Ні, потрібно стимулювати ті галузі економіки в Україні, які будуть цю продукцію купувати. І тоді металурги самі все зроблять. Нам не подобається експортувати сировину, це не наша ідея. Ми б хотіли продавати в Україні – на машинобудування, будівництво, на кораблебудування тощо. Але коли цього всього немає, ми змушені продавати сировину на далекі ринки», – зазначив він.

Риженков нагадав, що Метінвест вклав значні кошти у модернізацію виробництва меткомбінатів в Маріуполі, який зараз знаходиться під контролем російської армії. Компанія також планувала збудувати на базі ММК ім. Ілліча новий цех з виробництва холодного прокату вартістю 1 млрд дол.

«Ми проінвестували досить багато за останні вісім років. Там з'явився і новий гарячекатаний рулон, і холоднокатаний рулон мав з'явитися в найближчі два роки. Це була б уже продукція світового рівня», – зазначив він.

Реалізація нових інвестиційних проектів із поглиблення переробки, за його словами, триватиме щонайменше кілька років. Зважаючи на складні економічні обставини держава могла б запропонувати бізнесу якісь формати співпраці для стимулювання таких проектів.  

«Зараз ми те ж саме повинні робити на комбінатах Запоріжсталь чи Каметсталь. Але якщо якийсь простий проєкт МБЛЗ (машина безперервного лиття заготовки – ред.) поставити на Запоріжсталі, це займе десь 3-4 роки. Тобто це не швидко. Це теж нормальна теза, якщо держава скаже: добре, на період, коли ви будете будувати МБЛЗ, ми даємо вам знижку, наприклад, на перевезення руди, щоб ви завозили валютну виручку до України. Але потім ви повинні будете побудувати нові потужності, і на них уже переробляти продукцію високої доданої вартості», – зазначив Риженков.

За його словами, поки що Метінвест був змушений скоригувати свої інвестиції та сфокусуватися тільки на тому, що дозволяє "підтримувати статус кво". Водночас компанія «розглядає перспективу» побудувати новий завод в Болгарії або в Італії, де вже працюють прокатні потужності Метінвеста. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom