Рада погодила закони про стимули для індустріальних парків

Share

21 червня Верховна Рада схвалила податкові та митні стимули для індустріальних парків в Україні, передбачені законами №5688 та №5689. Про це повідомив ініціатор законодавчих змін, нардеп Дмитро Кисилевський.

Парламент підтримав звільнення майбутніх резидентів індустріальних парків від імпортного ПДВ і мита на обладнання, а також звільнення від податку на прибуток на 10 років. Крім того, органи місцевого самоврядування отримують право надавати пільги за місцевими податками.

За словами заступника голови комітету ВР з питань розвитку економіки Дмитра Кисилевського, запобіжником від зловживань податковими пільгами стане вимога використовувати ввезене обладнання виключно в межах індустріального парку без права відчуження протягом 5 років.

Звільнення від податку на прибуток дозволяється за умови реінвестування частини прибутку, еквівалентної розміру податку на прибуток. Також резидентам індустріальних парків не можна нараховувати і виплачувати дивіденди. І це має бути окрема юридична особа, яка фізично і юридично знаходиться всередині парку.

«В Україні впроваджується інструмент розвитку промисловості, який вже давно успішно використовується в усьому світі, – відзначив Дмитро Кисилевський, – Приміром, в Угорщині в 210 індустріальних парках генерується біля 30% ВВП. В Туреччині в 400-х дуже успішних індустріальних парках фактично вирощена вся турецька промисловість. Кожний долар державних вкладень в інфраструктуру індустріальних парків дозволить залучити 5-6 доларів інвестицій».

Він також звернув увагу на важливість прийняття стимулів для індустріальних парків з огляду на необхідність забезпечити належні умови під час релокації бізнесу.

«Чому індустріальні парки потрібно запускати прямо зараз, не чекаючи перемоги у війні? По-перше, індустріальні парки створюють сприятливі умови для релокації промислових підприємств. По-друге, на відміну від ініціатив по відкриттю імпорту, нові податкові стимули спрямовані на внутрішнє виробництво і робочі місця, які дуже потрібні українцям саме зараз»

Він вважає, що індустріальні парки стануть зручним інструментом для відновлення роботи підприємств на деокупованих і постраждалих територіях.

У вересні 2021 року Верховна Рада прийняла перший з трьох законопроектів для розвитку індустріальних парків в Україні. Він передбачав можливість фінансування з бюджету підведення інфраструктури і мереж до індустріальних парків, можливість компенсації підключення до мереж всередині парку, а також можливість компенсації відсоткових ставок за кредитами. Також Уряду було доручено щорічно передбачати не менше 2 млрд грн на реалізацію програм підтримки індустріальних парків.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom