Німеччина може націоналізувати завод «Роснєфті», – Reuters

Share

Німеччина розглядає можливість націоналізації нафтопереробного заводу «Роснєфті» PCK Raffinerie GmbH в місті Шведт

Про це пише Reuters із посиланням на джерела, передає «Економічна правда».

Нафтопереробний завод, що не має виходу до моря, є джерелом 90% палива в Берліні і отримує всю нафту з Росії через нафтопровод «Дружба». Завод також здійснює поставки до західної Польщі.

За даними джерел видання в уряді, одне з рішень, яке розглядала Німеччина, полягає в тому, щоб тимчасово передати контроль над операціями нафтопереробного заводу британській нафтовій компанії Shell, якій належить 37,5% акцій Schwedt.

Як розповіли двоє співрозмовників, у тому числі одне джерело в компанії, Shell готовий виступити в якості тимчасового оператора.

Але компанія не зацікавлена ??ні в придбанні більшої частки, ні в тому, щоб бути постійним оператором, стверджують джерела.

Посадовці також озвучили ідею передати операції польському НПЗ PKN Orlen, який міг би зіграти ключову роль у спробах перенаправити поставки нафтопереробного заводу з Росії.

PKN Orlen і Shell відмовилися від коментарів. «Роснєфть» та польський уряд не одразу відповіли на запити про коментарі.

Речник міністерства економіки Німеччини, яке відповідає за енергетику, сказав: «Ми наполегливо працюємо, щоб знайти рішення. Ми знаємо проблему і працюємо над її вирішенням».

Польща наполягає на тому, що «Роснєфть» має бути витіснена з НПЗ у Шведті.

«Роснєфть» поки що відмовлялася від співпраці з Німеччиною для обговорення продажу 54,17% акцій Schwedt або будь-яких інших рішень, які могли б вирішити цю ситуацію.

Італійська Eni володіє рештою 8,33% і минулого місяця підтвердила, що перебуває в процесі її продажу.

«Берлін має можливість взяти під контроль Schwedt у «Роснєфті» або навіть експропріювати компанію, що він може зробити за допомогою нещодавно оновленого законодавства про енергетичну безпеку для полегшення націоналізації. Експропріація може спровокувати кроки у відповідь з боку Москви, і найбільшим страхом у Німеччині буде те, що Росія скоротить поставки природного газу», – пише Reuters із посиланням на джерела.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom