Через вторгнення Росії «Азовсталь» втратила продукції на $60 млн

Share

На момент вторгнення Росії в Україну 24 лютого на складах комбінату «Азовсталь» Групи Метінвест зберігалося близько 40 тис тонн готової продукції, ще близько 50 тис тонн знаходилось у порту підприємства, повідомив директор комбінату Енвер Цкітішвілі в інтерв’ю виданню «Дело».

За його оцінкою, вартість цієї продукції сягає близько 50-60 млн доларів.

Після встановлення повного контролю над Маріуполем російські військові почали викрадати метал підприємства і вивозити його за межі України.  

«Російські військові знімають і викладають у мережу, як вони вантажать рулони нашого комбінату. Загалом цей крадіжка і компанія відстежує збут такої продукції… Слідкувати за краденим ми можемо. Ми знаємо номер рулону, марку сталі, маємо фотофіксацію вагонів. Ми можемо відстежити, де спливе кожен лист», – розповів керівник комбінату.

Зараз йому доводиться проводити зустрічі з партнерами та споживачами, щоб вирішувати питання виконання контрактів.  За словами Цкітішвілі, переважна більшість контрагентів із розумінням ставиться до ситуації, в якій опинилося підприємство, оскільки через окупацію Маріуполя персонал не має доступу до виробництва та не може здійснити повноцінну оцінку втрат від російських обстрілів.   

«Я провів три зустрічі із іноземними партнерами. Люди втратили великі гроші, але я був здивований їхньою толерантністю розумінням нашої ситуації. Наші партнери готові чекати кінця війни та вирішення питань після неї. До того ж вони кажуть нам: "Якщо ви дізнаєтеся, що той лист металу, за який я заплатив, у вас вкрадуть, повідомляйте. Ми разом спіймаємо злодія"», – розказав Цкітішвілі.

Він також зазначив, що Метінвест, якому належить «Азовсталь», планує збудувати в Маріуполі новий комбінат замість зруйнованого росіянами. Вже створена робоча група, яка працює над проектом підприємства, враховуючи сучасні екологічні вимоги та потреби у конкретній продукції. За попередніми підрахунками, на його будівництво може знадобитися близько 3 років.  

За словами директора «Азовсталі», найбільшою втратою для комбінату є його персонал. Тому паралельно зі створенням проекту та будівництвом планується організувати навчання для майбутніх робітників відбудованого підприємства.

«Можна купити проект та обладнання. Можна все це зібрати та побудувати. Але навчити спеціаліста, який працюватиме на цьому заводі, займе роки. Поки ми будуватимемо новий завод, у нас у класах сидітимуть майбутні металурги, які навчатимуться працювати на нових агрегатах цього заводу», – зазначив він. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom