Мінагрополітики спростовує ймовірність проблем із продовольством в Україні

Share

Україна веде переговори з країнами Балтії та Польщею про доставку зерна поїздами. Але пріоритетним залишається морський шлях, адже заблокованими для експорту в Україні залишається більше 20 млн тонн пшениці, кукурудзи та інших культур

Про це заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич, передає прес-служба відомства.

«Зараз готово на експорт 22 млн тонн зерна – 19 млн тонн зернових і 3,5 млн тонн соняшнику. За останні три місяці ми вивезли 3,4 млн тонн. У відсотках – 51 % залізницею, 38% – через Дунайські порти (Ізмаїл, Ренії, Кілія). Решта 11 % – автотранспортом», – зазначив Дмитрасевич.

Він підкреслив, що заблокованими для експорту в Україні залишається більше 20 млн тонн пшениці, кукурудзи та інших культур. Крім того, неможливий вивіз олії та інших товарів. З кожним днем все це збільшує ймовірність виникнення серйозних проблем з нестачею зерна в бідних країнах Африки і Близького Сходу, що може призвести до голоду.

При цьому Україні брак зерна не загрожує, оскільки це фізично неможливо: виробництво майже в п'ять разів перевищує споживання всередині країни.

«Якщо в минулому році загальний урожай був 106 млн тонн, то ми використовували 20 млн тонн всіх культур. Відношення споживання щодо виробництва у нас відносно невисоке, до того ж воно знизилося через те, що люди поїхали. Так що у нас проблем бути не може. Це просто нереально», – переконаний заступник міністра.

За його словами, якщо до вересня питання з експортом не вирішиться, може виникнути інша проблема – ніде буде зберігати продукцію нового врожаю. «У нас було потужностей для зберігання на 75 млн тонн. Сховища на 10 млн тонн ми втратили, тому що вони на окупованих територіях, і частина знищена. За нашими підрахунками, вже на початок вересня дефіцит потужностей для зберігання зерна може бути на 3–4 млн тонн, а на кінець осені 10-15 млн тонн», – пояснив Дмитрасевич.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom