Держмитслужба заявила про технічну готовність до «митного безвізу» з ЄС

Share

Україна завершила міжнародне тестування національного застосунку NCTS, і таким чином технічно повністю готова приєднатися до європейської Конвенції про процедуру спільного транзиту, повідомляє Державна митна служба

«Це надзвичайно важливий результат для України. Європейська сторона надає принципового значення тестуванню перед приєднанням до міжнародної транзитної системи, оскільки Конвенція об’єднує 36 країн. Ми кажемо: якщо в одній країні виникає проблема, то вона стає проблемою для всіх інших країн. Тому мета тестів – переконатися, що Україна може взаємодіяти з іншими доменами, що українська система покриває всі транзитні сценарії і що система працює в усіх країнах однаково», – зазначив міжнародний експерт EU4PFM з питань митниці Вітяніс Алішаускас.

Загалом процес тестування української системи NCTS на відповідність вимогам DG TAXUD тривав з вересня 2021 року. Спочатку тестування системи відбувалось внутрішньо силами Держмитслужби. На другому етапі перевірялася правильна послідовність обміну повідомленнями відповідно до встановлених сценаріїв із використанням спеціального застосунку DG TAXUD. На третьому етапі, який відбувся у травні 2022 року, Україна підтвердила відповідність функціоналу системи шляхом симуляції різних можливих ситуацій під час реального міжнародного застосування національного застосунку NCTS. Успішне проходження «Conformance Testings» є необхідною умовою для отримання Україною офіційного запрошення приєднатися до конвенції.

Наступним кроком має бути оціночна місія DG TAXUD. Попередня оціночна місія відбулася у листопаді 2021.

«Напередодні оціночної місії Україна має ще одне домашнє завдання – українські підприємства мають провести тест роботи транзитних спрощень. Для цього вони повинні отримати дозволи на транзитні спрощення та розпочати їх застосування», –  наголосила національний координатор з питань спільного транзиту, заступник директора департаменту – начальник відділу розвитку міжнародної транзитної системи Департаменту запровадження міжнародної транзитної системи Держмитслужби Аліна Брендак.

У вересні 2021 в Україні завершили формування нормативно-правової бази, необхідної для запровадження функціоналу, передбаченого режимом спільного транзиту, а також створення технічних можливостей для його застосування, та підготовку персоналу. Нині в Україні триває етап національного застосування NCTS. Міжнародне застосування режиму спільного транзиту, як очікується, може розпочатись уже в 2022 році.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom